Roundup kan kvæle menneskelige celler

 Af: Biolog Lars A. Clark


Ukrudtsmidlet Roundup, der bruges på marker, i haver og parker rundt om i verden, indeholder en ingrediens, der kan kvæle humane celler. Laboratorieforsøg viser, at Roundup kvæler humane celler, siger forskere. Glyphosat er Roundup’s aktive stof, og Roundup er det mest anvendte herbicid (ukrudtsmiddel) i USA og resten af veden. Omkring 50.000 tons anvendes på amerikanske gårde og græsplæner hvert år ifølge USA’s Evironmental Protection Agency, EPA.

Roundup har længe været en top-sælger indenfor ukrudtsmidler. Indtil nu har de fleste sundhedsstudier fokuseret på sikkerheden af glyphosatdelen, snarere end den blanding af ingredienser, der findes i Roundup, de såkaldte cocktails. Men nu har forskere konstateret, at en af Roundup’s andre bestanddele kan dræbe menneskelige celler, specielt foster- moderkage- og navlestrengs celler.

 Farligt hjælpestof

Roundup er et blandingsprodukt, der består af glyphosat og polyoxyethylenamin (POEA eller polyethoxyleret talgamin). Glyphosat er det stof, der slår ukrudtet ihjel. Det virker ved at blokere dannelsen af tre livsvigtige aminosyrer, der er byggestene for plantens proteiner. Polyoxyethylenamin er et stof, der nedsætter overfladespænding og herved fremmer planternes optagelse af glyphosat. De nye undersøgelsesresultater intensiverer debatten om de andre bestanddele, såkaldte inerte ingredienser – dvs. opløsningsmidler, konserveringsmidler, overfladeaktive stoffer og andre stoffer, som fabrikanterne føjer til pesticiderne. Næsten 4.000 inerte ingredienser er godkendt til brug af EPA.

De nye undersøgelser viser, at Roundup’s andre bestanddele forstærker den giftige effekt på menneskelige celler - også ved langt mindre koncentrationer end dem, der anvendes i marker og haver.

Polyoxyethanolamin viste sig at være mere dødbringende på menneskelige foster-, moderkage- og navlestrengsceller end herbicidet selv - en konstatering forskerne kalder ”overraskende og skræmmende”.

FAKTA

Argentina er en af verdens største eksportører af soja. Herfra er der rapporter om høj forekomst af fosterskader og kræft hos mennesker, der bor i nærhedenaf områder der sprøjtes. Kilde: Scientific American 23. juni 2009 Grassat, Rambo og Touchdown er salgsnavne for ukrudtsmidler med lignende sammensætning som Roundup.

Se de mange navne på midler der indeholder glyphosat og producenterne på www.lr.dk/middeldatabasen