Test din viden om DNA (Deoxyribonucleic acid)

 

Herunder er der en lille tekst om DNA, vælg eller afkryds de rigtige svar og klik på mit svar for at se hvordan du klarede dig.

 

DNA-molekylet består af  lange kæder, der snor sig om hinanden i en dobbeltspiral. Hos organismer ligger DNA-stykkerne, kaldet kromosomer, i cellernes cellekerne. I bakterier er der et kromosom, og eventuelt mindre ringformede stykker DNA kaldet plasmider, og begge dele findes i cellens .

DNA, er en nukleinsyre , der indeholder genetiske instruktioner der bruges i udvikling og funktion af alle kendte levende organismer (dog ikke RNA-vira). DNA molekyler vigtigste rolle er langtidsopbevaring af oplysninger. DNA er et blueprint for en organisme, ligesom en opskrift eller en kode. DNA indeholder instruktionerne om hvordan man konstruerer proteiner, RNA -molekyler, transskriptions tid mm.. De DNA-segmenter, der bære de genetiske oplysninger kaldes gener. De andre DNA-sekvenser har strukturelle formål eller er involveret i regulerer brugen af denne genetiske oplysninger.

DNA består af lange kæder der kaldes nukleotider. DNA er cellernes arvemateriale, kæmpemolekyler der indeholder organismens genetiske information. DNA består af kæder af baserne: afkryds de 4 rigtige ( adenin, guanin, argenin cytosin, uridin, mininin, thymin ). DNA-baserne holder DNA-molekylet sammen vha. . Baserne er altid parret så Adenin sidder overfor og  sidder overfor .

I levende organismer, er DNA normalt en dobbelt helix. Rrygraden i molekylet, der holder kæden sammen, er en base der knyttet til en sukker og kaldes en nukleosid. Hvis flere nucleotider er knyttet sammen, som i DNA, er dette .

Rygraden i DNA streng er lavet af skiftevis og sukker restprodukter. sukker i DNA er 2-deoxyribose, som er en pentose () sukker. Sukkeret sammen med fosfat grupper, har et phosphodiester bånd mellem tredje og femte kulstofatomer til den tilstødende sukkerring. De asymmetriske ender af DNA strenge kaldes 5 '(fem prime) og 3 «(tre prime) ender. 5' enden har en terminal  gruppe og den 3 'enden har en terminal  gruppe. Én stor forskel mellem DNA og RNA er sukkeret, der i DNA er en 2-deoxyribose og en i RNA.

En kromosom er en organiseret struktur af DNA og protein, som findes i cellerne. Det er et enkelt stykke sammenrullet DNA, der indeholder mange gener, regulerende elementer og andre nukleotidsekvenser. Kromosomer indeholder også DNA-bundet proteiner, der tjener til at pakke DNA og kontrol af sine funktioner. Det største menneske-kromosom, kromosom nummer , er ca millioner basepar lang.